Effecten

Fysieke effecten

Massage heeft effect op de doorstroming in ons lichaam; de bloedsomloop, lymfestroom en stofwisseling worden bevorderd en gestimuleerd. Verklevingen van weefsels kunnen worden losgemaakt, spieren werken soepeler, zenuwen worden op een zachte manier geprikkeld en elektrische reacties verlopen soepeler. Ook hormonale processen verlopen beter.

Een massage werkt vaak ontspannend voor lichaam en geest. Tijdens de massage vermindert bij de meeste mensen de hartslag, de ademhaling wordt rustiger en bloeddruk en spierspanning worden lager. Zelfs de hersenactiviteit wordt lager wat veel mensen ervaren als (bijna) in slaap vallen tijdens de massage. Ook het afweersysteem wordt geactiveerd en het stresshormoon cortisol wordt verlaagd.  Juist deze ontspanningsreactie kan belangrijk zijn bij herstel na ziekte of zware belasting (fysiek of psychisch).

Gevoelservaring

Naast fysieke effecten ervaar je aanraking ook met je zintuigen. De mens lijkt een aangeboren behoefte voor aanraking te hebben. Het verzacht de pijn en vermindert stress. Denk maar eens het wrijven over een plek als je je bezeert hebt. Of de hand op je schouder als iemand wilt troosten. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die niet worden aangeraakt zich slechter ontwikkelen. Er is dus iets in het lichamelijk contact dat belangrijk voor ons is.

Emoties

Als je de mens bekijkt als een eenheid van lichaam en geest dan is ons lichaam ook een uitdrukking van onze gevoelens, emoties, overtuigingen. Je raakt met een massage dan niet alleen het fysieke weefsel aan maar ook de eventuele emoties die zich daar hebben vastgezet. Veel uitdrukkingen uit onze taal geven dat heel mooi weer: “op je tenen lopen, door je knieën gaan, iets op je heupen hebben, vlinders in je buik voelen, teveel op je schouders nemen of een brok in je keel hebben”.

Visie

Als docent bewegingsonderwijs ben ik vooral met het fysieke aspect van ons lichaam bezig geweest. Maar ook de psychische kant van ons mensen kreeg steeds meer mijn interesse. Onder andere omdat ik zelf in mijn leven tegen een aantal patronen ben opgelopen die ik had opgebouwd en niet meer voor mij werkten. Met een burn-out als dieptepunt. Vandaar dat ik nieuwsgierig was naar een andere benadering van welzijn en gezondheid. Dat heeft mij uiteindelijk bij een holistische visie gebracht.

Die gaat uit van een eenheid van lichaam en geest (holos betekent ‘heel’). Ik benader en behandel jou als compleet mens: een geheel van fysieke gevoelens, emoties, gedachten, overtuigingen, sociale omstandigheden, dingen waar je in gelooft. Deze gebieden zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar, en het lichaam geeft daar uitdrukking aan. Als het uit balans is geeft het een signaal in de vorm van een symptoom of klacht. Zo bezien is een fysieke klacht dan ook geen geïsoleerd probleem; het kan je iets vertellen over je welzijn van dit moment. Tijdens de behandeling wordt je uitgenodigd om te luisteren naar wat jouw lichaam je te vertellen heeft; je bewust te worden van hoe het met je gaat. Er bij jou iets (aan)geraakt worden. Dit kan puur fysiek zijn, maar er kan ook een gevoel of emotie op een diepere laag geraakt worden.

Deze visie vind je terug in mijn logo.  De Triquetra is een symbool dat bestaat uit drie in elkaar grijpende cirkels. In een holistische benadering van het leven kun je dit teken zien als symbool voor de drie-eenheid: lichaam, geest en ziel. Deze zijn op intense wijze met elkaar verbonden. Een verstoring op één gebied zorgt ook voor verstoring op de andere gebieden.  Voor mij staat het logo ook voor het contact,  de verbinding en het afstemming tussen diegene die gemasseerd wordt en de masseur.

Werkwijze

De massage bestaat uit een voorgesprek, een massage en een nagesprek en duurt ongeveer een uur. Om mezelf een beeld te kunnen vormen van je situatie vraag ik tijdens de intake o.a. naar de reden van je komst, je eventuele klachten, medische achtergrond en wat er speelt in je leven op dat moment. De massage sluit aan bij wat op dat moment aandacht vraagt bij jou en richt zich op een deel van je lichaam. De massage bestaat uit rustige, met aandacht gegeven aanrakingen. Zo word je je bewust van de plekken in je lichaam waar het gespannen, pijnlijk of juist prettig aanvoelt. Ik stem altijd met je af hoe de aanraking voelt en of dat OK voor je is. Je kunt bijvoorbeeld pijn tegenkomen maar jij bepaalt zelf of ik daar blijf masseren en hoeveel druk ik kan uitoefenen. In het nagesprek bespreken we wat je eventueel tijdens de massage hebt ervaren en wat het met je heeft gedaan. 

Voor wie

Een massage is in principe geschikt voor iedereen. Ben je onder behandeling van een medisch specialist of arts dan is het goed om eerst met hen te overleggen of een massage kan. Een massage ontvangen is soms geen goed idee bij bijvoorbeeld koorts, algeheel onwel voelen, teveel pijn of recente hartklachten. Bel me gerust voor overleg als je twijfelt of een massage iets voor jou kan betekenen.

Soorten massages

  • Bindweefselmassage
  • Chakramassage
  • Energetische massage
  • Fibromyalgiemassage
  • Holistic Pulsing
  • Klassieke massage
  • Nervus Vagus / brein-buik massage
  • Voetreflexmassage
  • Zwangerschapsmassage